Segur que no podeu dormir sense saber què redimonis vol dir Baga Boja, oi?. No, no ens hem equivocat! Ho hem escrit correctament! Si és veritat que fotem un munt de faltes d’ortografia, Baga amb “b” existeix. No és que ens hague inventat cap terme nou per a un tipus de vaga inexistent. Tot i que una Vaga Boja segur que seria über espectacular i ho petaria més que una colla de diables en un magatzem de C4! En fi, reprenem el fil!  Què vol dir Baga Boja? Segons el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans una baga boja és una Calota, és a dir:

calota
f. [IT] Element del dispositiu del teler que mou els fils d’ordit en teixir la gasa de volta.

A l’Enciclopèdia Catalana ens diu és que baga boja és:

baga boja
f. Text. Baga que funciona amb evolucions de plana, a l’extrem de les vores d’un ordit, quan cal lligar el retorn d’una passada que es col·loca dins la mateixa calada de la passada anterior.

Però nosaltres agafem BAGA BOJA amb el significat més popular i terrassenc, el què converteix aquestes paraules en una expressió. Una expressió amb un significat desenfadat, que s’atorga en forma de qualificatiu divertit i que, no ens enganyem, ens escau molt bé a les persones que formem la Xemeneia i al sentit que li volem donar a aquest mitjà/butlletí, digues-li cosa, que volem fer.

Ei, però quin és aquest significat? Què vol dir? D’on surt? Doncs bé, aquest significat no l’hem recuperat nosaltres, ve del món tèxtil, segur. Però les terrassenques li vam donar un significat més esbojarrat. I com que no volem “sabadellejar*” us direm que el significat l’hem trobat al llibre “Tu com ho dius? – Paraules i dites típiques de Terrassa” editat per Terrassa Centre amb il·lustracions d’Eric Domènech, textos de Joan Soler i realitzat per l’Arxiu Històric de Terrassa juntament amb molts veïns i veïnes de TerrassaI què hi diu? Doncs, ho descriu així:

És una baga boja
Trapella, fresc i pessigaire, si és un noi; deixondida, divertida i enjugassada, si és una noia.

Apa, ja ho teniu. Ara no perdeu passada i gaudiu d’aquest mitjà de comunicació desenfadat, que segurament serà un poc bandarra i poca-solta. Preneu-vos en serio la informació que donem, però mai li feu cas al to en què ho escrivim: Som unes bagues boges sense mala intenció!

*sabadellejar: Entre molts altres defectes, vol dir “Fer-se el xulo”.