Arriba la Mulassa Punki

Des de La Xemeneia, i altres joves, impulsem una nova figura de bestiari popular a Terrassa, La Mulassa. Aquesta serà una bèstia festiva i combativa que vol recordar la primera bèstia documentada a la ciutat, ara farà uns 400 anys: la Mulassa dels Peraires, el 1619.

“sia feta una mulassa y vestida de drap o de vayeta de la manera que els cònsols ordenaran”. 4 de maig de 1619. Foto de Joan Soler.

La intenció del grup és fer una bèstia totalment diferent a les que ja existeixen a la ciutat. Estèticament, volen que tingui un estil modern – semblant a la Mulassa del Pi de Barcelona o a la de Tarragona –, que sigui portada per dues persones i que, a més, pugui tenir diverses funcions, com ara tirar foc o vi.

Mulassa del Pi o de Barcelona, ballant a la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona. Foto extreta de: https://www.youtube.com/watch?v=8VyXnDwdv8k

A banda, vol ser una bèstia amb una personalitat pròpia, i fins i tot, amb un estil una mica “punki”. A més d’intentar estar al marge de les institucions i els protocols, la Mulassa vol ser combativa, i fer costat a moltes de les causes presents al nostre voltant. Així doncs, estaríem parlant d’una Mulassa laica, feminista, antiracista, anticapitalista, i antifeixista; sense oblidar, és clar, que un dels principals pilars serà la festa i, per tant, passar-ho bé.

Escut de la Mulassa de Terrassa, on la M i la T simulen el dibuix d’aquest mamífer, acompanyada d’una estrella, símbol de rebel·lia.

Com a bèstia de Terrassa, aquesta ciutat serà el principal lloc on està previst que es deixi veure la Mulassa, per exemple, a festes, concerts i actes populars de tot tipus; sovint, per sorpresa. Tot i això, també serà possible veure-la en altres punts dels Països Catalans o de l’estranger.

A nivell organitzatiu, i tot i néixer en el si de La Xemeneia, la Mulassa tindrà un grup propi i, a la llarga, amb músics inclosos, que funcionarà de manera autònoma i assembleària. També volem mantenir relacions amb altres grups de cultura popular de l’entorn, i amb entitats similars de la resta del país.

Ara per ara, els promotors de la Mulassa no ens posem una data concreta perquè sigui una realitat. El primer pas és crear un grup estable que permeti tirar-ne endavant la construcció. Les persones interessades en formar-ne part, poden posar-se en contacte amb nosaltres.

Cartell de la Bitllofest 2018. 1r Campionat de Bitlles Catalanes de la Mulassa de Terrassa.

L’altre gran objectiu, com que la mulassa serà finançada popularment, és recollir fons per al material, a partir, sobretot, d’actes populars com un concurs de bitlles catalanes (la Bitllofest) dirigit especialment a grups de cultura popular. El torneig serà el 17 de març, a partir de les 10 del matí a la plaça de Rosa Mora, al barri de Sant Pere de Terrassa. Les inscripcions de la Bitllofest ja estan obertes, i tindran un cost de cinc euros per persona que aniran destinats íntegrament a la construcció de la Mulassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.